Skip to content
Home » MCQ’s on Payment of Wages Act

MCQ’s on Payment of Wages Act

Payment of Wages Act is one of the important Act in Labour Laws in India. However there are many sections in the Act which needs to be taken care of by the industries. Hence here we have discussed MCQ’s on Payment of Wages Act under various topics like Time of payment, Payment in Kind, Fixation of Wages etc.
More over for the benefit of readers we have given these MCQ’s on Payment of Wages Act with Answers. I am sure these MCQ’s will give much clarity about various concepts of this Act.

MCQ’s on Payment of Wages with answers

  1. The payment of wages Act is applicable to

A. Whole of India

B. India except J & K

C. Only to J&K

D. Only to limited factories

View Answers:

ANSWER: A

2. In case the state government wants to extent the applicability of Payment of wages Act to any other establishment or class of employees then it must give a prior notice of ______________

A. 90 days

B. 3 months

C. 60 days

D. 2 months

View Answers:

ANSWER: B

MCQ’s on Responsible Person for Payment of Wages

3. In the case of the factory, ___________ of that factory shall be liable to pay the wages to employees employed by him as per Payment of Wages Act.

A. HR manager

B. Manager

C. Production manager

D. Trade Union Leader

View Answers:

ANSWER: B

4. In the case of industrial or other establishments, persons responsibility of __________ shall be liable for the payment of the wage to employees employed by him.

A. Production

B. administration

C. supervision

D. finance

View Answers:

ANSWER: C

5. In the case of railways, a person nominated by the _______________ for specified area shall be liable for the payment of the wage to the employees.

A. Central Government

B. railway administration

C. State Government

D. Trade Union

View Answers:

ANSWER: B

6. Responsibility for Payment if wages is covered under section ____ of Payment of Wages Act

A. 4

B. 3

C. 5

D.13

View Answers:

ANSWER: B

MCQ’s on Fixation of Wages

7. Fixation of wage period is covered under section ____ of Payment of Wages Act

A. 4

B. 14

C. 5

D. 15

View Answers:

ANSWER: A

8. ________________ is responsible for Fixation of wage Period as per Payment of Wages Act

A. HR manager

B. Manager

C. Production manager

D. Trade Union Leader

View Answers:

ANSWER: B

9. As per Payment of Wages Act, if the employment of any employee is terminated his pending wages must be paid in ______ working days from the date of termination

A.15

B. 2

C.12

D. 5

View Answers:

ANSWER: B

10. The wages of an employed person must be paid without any deductions of any kind except

A. Fine

B. Damage

C. Absence

D. all authorized deductions

View Answers:

ANSWER: D

MCQ’s on Time in Payment of Wages Act

11. Time of Payment of Wages is covered under section ____ of Payment of Wages Act

A. 4

B. 14

C. 5

D. 15

View Answers:

ANSWER: C

12. As per Payment of Wages Act, the wages must be paid on _______________ day

A. 7th working

B. 10th working

C. any Working

D. any holiday

View Answers:

ANSWER: C

13. As per Payment of Wages Act the factories employing less than 1000 employees must pay the wages on or before ___________ day of following wage period

A. 10th

B. 2nd

C. 3rd

D. 7th

View Answers:

ANSWER: D

14. As per Payment of Wages Act the factories employing more than 1000 employees must pay the wages on or before ___________ day of following wage period

A. 10th

B. 2nd

C. 3rd

D. 7th

View Answers:

ANSWER: A

MCQ’s on Wages in Kind

15. Written permission must be obtained from the employee to make the payment of wages through

A. Cheque

B. Crediting in his account

C. Both A & B

D. Neither A nor B

View Answers:

ANSWER: C

16. As per payment of wages Act payment of wages in kind is ________

A. Not permitted

B. permitted after obtaining written permission from authority

C. Always Permitted

D. Permitted for employees earning less than 5000 per month

View Answers:

ANSWER: A

17. Payment of wages will become risk when

A. Number of workers is large

B. Industry in remote area

C. Total wages is very high

D. All of the above

View Answers:

ANSWER: D

You can also find MCQ’s on other topics on Labour Law here

%d bloggers like this: