Skip to content
Home » MCQ’s on HR Audit with Answers

MCQ’s on HR Audit with Answers

Human Resource Audit is one of the important concept in todays corporate world. The HR department take utmost care in conducting the HR auditing in an effective way so that we can know whether the HR activities are conducted properly. Hence we have discussed the MCQ’s on HR Audit with answers.

Moreover in this article of MCQ’s on HR Audit with Answers we have also discussed the multiple choice questions with solution. However the students of UG, PG, competitive exams, professionals, and HR executives can be benefitted by this MCQ’s on HR Audit with Answers.

Multiple Choice Questions in HR Audit

  1. The Human Resource Audit is the process to evaluate ________________________ performance

A. Organisation

B. HR Policy

C. HR Department

D. All of the above

View Answers

Answer: C. HR Department

2. HR Task doesn’t include

A. Policies

B. Publicity

C. Procedure

D. Process

View Answers

Answer: B. Publicity

3. Study into _______________  gives a fair idea of the HR performance in the company

A. HR policies

B. HR Functions

C. HR Activities

D. HR Practices

View Answers

Answer: B. HR Functions

4. _____________________________ HR Audit helps the organization maintain or improve a competitive advantage by comparing its practices with those of companies identified as having exceptional HR practices.

A. Compliance HR Audit

B. Comparative HR Audit

C. Bench Mark Audit

D. Best Practices Audit

View Answers

Answer: D. Best Practices Audit

5. Which of the following is a type of HR Audit

A. Bench Mark Audit

B. Comparative HR Audit

C. Compliance HR Audit

D. Standardization Audit

View Answers

Answer: C. Compliance HR Audit

HR Audit Questions with solutions

6. Deciding what to audit depends largely on the perceived ____________________ in the organization’s HR environment

A. Policies & Practices

B. Implementation 

C. Weakness

D. Process

View Answers

Answer: C. Weakness

7. HR audits vary in nature and can be performed by ______________________

A. Either internal auditors

B. HR professionals

C. Either internal auditors or HR professionals

D. Either internal auditors and HR professionals

View Answers

Answer: C. either internal auditors or HR professionals

8. _______________________ is the Auditing of daily processes like compensation and benefits administration, performance management, and safety practices.

A. Functional Audit

B. Operational Audit

C. Strategic Audit

D. Compliance Audit

View Answers

Answer: B. Operational Audit

9. Ensuring non-discriminatory hiring practices is an example of 

A. Functional Audit

B. Operational Audit

C. Strategic Audit

D. Compliance Audit

View Answers

Answer: C. Strategic Audit

10. In _____________ approach the auditors check the performance of HR personnel against the goals set by the top management.

A. Strategic

B. MBO

C. Comparative

D. Objective

View Answers

Answer: B. MBO

HR MCQ with Answers

11. HR Audit is ________________ obligation

A. Not a legal 

B. a legal

C. a social 

D. not a official

View Answers

Answer: A. Not a legal

12. The HR Audit is conducted to identify the _______________ in the implementation of HR functions

A. lapses

B. shortcomings

C. gaps

D. All of the above

View Answers

Answer: D. All of the above.

You can find other HR related MCQ’s with solutions here

%d bloggers like this: