Skip to content
Home » MCQ’s on Introduction to Constitution

MCQ’s on Introduction to Constitution

Indian Constitution is having an interesting history. If we start reading it then it is a endless story. Here for your benefit we are providing few MCQ’s on Introduction to Constitution, of course Indian Constitution. Few concepts  like duties, rights, equality etc are covered in this MCQ’s on Introduction to Constitution with Answers. 

we are pretty sure that this MCQ’s on Introduction to Constitution will sure help you if you are preparing for competitive exams, you are a student, or you need MCQ’s on Introduction to Constitution as a subject etc. 

Introduction to Constitution

1. Before 1947, India was divided into ______________ main entities
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
Ans: A. Two

2. In 1947 The British India which consisted of _________ provinces
A. Twenty Nine
B. Twenty One
C. Eleven
D. Nineteen
Ans: C. Eleven

3. The type of governance is said to be _____________ if there is separate executive and legislature at Center and States
A. Democratic
B. Independent
C. Capitalist
D. Federal
Ans: D. Federal

4. The first Act enacted to regulate the affairs of the East India Company in India was
A. Regulating Act of 1773
B. Indian Regulation of Company Act 1774
C. Indian Constitution regulation Act 1911
D. Regulation of EIC Act 1774
Ans: A. Regulating Act of 1773

5. The supreme court of India was established in ______________ then called as fort William
A. Mumbai
B. Delhi
C. Chennai
D. Calcutta

Ans: D. Calcutta

MCQ’s with Answers on Constitution

6. The Supreme Court was established as the Apex Court in the year
A. 1772
B.1773
C. 1774
D. 1775
Ans: C. 1774

7. Laws made before the Charter Act of 1833 were called ___________ and those made after are called Acts.
A. Rules
B. Regulations
C. Articles
D. Sections
Ans: B. Regulations

8. A/an ___________ is an introductory statement in a document that explains the document’s philosophy and objectives
A. Preface
B. Introduction
C. Preamble
D. Pretext
Ans: C. preamble

9. _____________ is the term means that all the religions in India get equal respect, protection and support from the state
A. Democratic
B. Secular
C. Sovereign
D. Republic
Ans: B. Secular

10. The term __________ means a feeling of brotherhood and an emotional attachment with the country and all the people
A. Secular
B. Republic
C. Fraternity
D. Sovereign
Ans: C. Fraternity

MCQ’s on Rights and Equality with Answers

11. The fundamental rights are classified under __________ heads under the constitution
A. Seven
B. six
C. Eight
D. Nine

Ans: B. six

12. Which of the following is not a Fundamental right as per Indian constitution
A. Right to Equality
B. Right against exploitation
C. Right to Property
D. Right to freedom of Religion

Ans: C. Right to Property

13. Which of the following is not a Fundamental duty of citizens as per Indian constitution
A. To abide by the Constitution
B. To safeguard public property
C. To strive towards excellence
D. To safeguard equality

Ans: D. To safeguard equality

14. Fundamental __________ are basic political liberties required in a democracy
A. Freedom
B. Equality
C. Duty
D. None of the above

Ans: A. Freedom

15. _________________ being valued and respected for what you are, what you believe in, and how you live your live.
A. Fraternity
B. Human Dignity
C. Human Integrity
D. Equality

Ans: B. Human Dignity

You can find more MCQ’s on Legal Aspects here

%d bloggers like this: