Skip to content
Home » Classic MCQ’s on Strategic Fit in SHRM

Classic MCQ’s on Strategic Fit in SHRM

Are you looking for clarity in various concepts of SHRM then you are in a right place. These classic MCQ’s on strategic fit in SHRM will help you to check your basic knowledge on strategic fit and various other concepts like  HR strategies, basic SHRM etc. Moreover the MCQ’s on strategic fit is given with answers for cross verification. 

Strategic fit means how perfectly the human resource strategy is matching with your organisational strategy. Hence this MCQ’s on strategic fit in SHRM also covers HR strategies and strategic human resource management. Moreover this article will also help in competitive exam preparation, HR professionals, management students  of graduation and post graduation. 

MCQ’s on Strategic Fit with answers

  1. The ____________ is defined as a temporary state in an organization
    A. Strategic Fit
    B. Change Management
    C. Strategic Management
    D. Strategic Flexibility
    ANSWER: A

2. __________ is defined as the firm’s ability to meet the demands of the dynamic environment.
A. Strategic Fit
B. Change Management
C. Strategic Management
D. Strategic Flexibility
ANSWER: D

3. There are ____ types of Strategic fit in SHRM
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
ANSWER: B

4. There are __________ types of strategic flexibility in SHRM
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
ANSWER: A

5. Treating employees as partners, commitment and communication is a part of
A. High Performance Management
B. High Involvement Management
C. High Commitment Management
D. High Standards Management
ANSWER: B


MCQ’s on HR Strategy with answers:

6. HR Strategy should be a/an ______________ of business strategy
A. Guideline
B. Integral Part
C. substitute
D. Imitation
ANSWER: B

7. _____________ relating to the different aspects of human resource management
A. General Strategy
B. Overaching strategy
C. Specific strategies
D. None of the above
ANSWER: C

8. The proper sequence of Process of Formulation of HR strategy is
A. Setting Quality standards-Setting objectives-Evaluating the environment
B. Setting objectives-Setting Quality standards-Evaluating the environment
C. Setting objectives-Evaluating the environment-Setting Quality standards
D. Setting Quality standards-Setting objectives-Evaluating the environment
ANSWER: C

9. General Strategies doesnot include
A. High Performance Management
B. High Involvement Management
C. High Commitment Management
D. High Standards Management
ANSWER: D

MCQ’s related to SHRM

10. Which of the following is more cohesive in nature
A. SHRM
B. HCM
C. HRD
D. PM
ANSWER: A

11. SHRM is considered as
A. Cost center
B. Investment center
C. Resource center
D. Capital center
ANSWER: B

12. SHRM is _______________ in nature
A. Reactive
B. Proactive
C. Short term
D. All of the above
ANSWER: B

13. The ___________ component of SHRM directs People activities towards organisational goal
A. People
B. Pattern
C. Purpose
D. Activities
ANSWER: C

14. SHRM focus in establishing a partnership between
A. Employees and organisation
B. Internal and External customers
C. Employees and HR activities
D. Employees and strategy
ANSWER: B

The scope of SHRM is limited to
A. Internal relations
B. External Relations
C. Both A & B
D. Neither A Nor B
ANSWER: C

15. The concern of SHRM extends upto
A. Capital
B. Product
C. Knowledge
D. All of the above
ANSWER: C

16. People possess skills, abilities and aptitudes that offer _____________ to any firm
A. Competitive advantage
B. Effictiveness
C. Profit
D. Market value
ANSWER: A

17. The role of SHRM in case of change in organization is
A. Audit the change
B. Manage the change
C. Follow the change
D. Initiates the change
ANSWER: D

18. Nature of Personnel Management includes
A. High Centralization
B. High Formalization
C. Low Flexibility
D. All of the above
ANSWER: D

To conclude here we have discussed classical MCQ’s on Strategic Fit in SHRM is given with answers. Moreover we have covered other topics like HR strategies nature of strategy etc. for other MCQ’s you can check here. Know Best MCQ’s on Basics of SHRM

Tags:
%d bloggers like this: