Skip to content
Home » Updated MCQ’s in HRM with Answers

Updated MCQ’s in HRM with Answers

Indeed it is a undeniable fact that each one of us comes under the purview of Human resource management in onetime or the other during our professional carrier. Therefore without any exemption all of us must have some basic idea about the concepts in HRM. So here we have discussed this Updated MCQ’s in HRM with Answers to give a basic idea on various concepts of HRM.

Below given Updated MCQ’s in HRM with answers are specially includes MCQ on Employee relations, Induction Industrial relation, grievance,  separation etc. Thus this article on Updated MCQ’s in HRM with answers will truly enhance our understanding about the above listed topics.

MCQ’s in HRM with answers

1. _____________ refers to a company’s efforts to manage relationships between employers and employees

a. Human Resource Management

b. Organizational Behavior

c. Employee Relations

d. Industrial Relations

View Answer:

(Ans: c)

2. An organization with a good employee relations program provides fair and consistent treatment to ________________

a. Managers

b. Customers

c. all employees

d. Workers

View Answer:

(Ans: c)

MCQ’s on Employee relations

3. Employee relations denotes the relations between________________

a. Employees

b. Employee & superior

c. members in management

d. all of the above

View Answer:

(Ans: d)

4. By providing proper and appropriate leadership the company can improve the __________among the employees
a. profit
b. relationship
c. Cohesiveness
d. groups

View Answer:

(Ans: b)

5. ____________ is the process of introducing an employee to the organization
a. Staffing
b. Training
c. Induction
d. Recruitment

MCQ’s on Induction in HRM

6. During the induction program the employees are get introduced with ______________
a. their job
b. Peers
c. organization itself
d. all of the above

View Answer:

(Ans: d)

7. Induction is also known as _______________
a. Orientation
b. training
c. staffing
d. placement

View Answer:

(Ans: a)

8. A grievance may arise due to
a. Poor working condition
b. Labour laws
c. rules and regulation
d. all of the above

View Answer:

(Ans: d)

9. Grievance arising from working condition does not include
a. Poor safety
b. poor machinery
c. unrealistic targets
d. bad physical conditions

View Answer:

(Ans: c)

MCQ’s in Grievance in HRM

10. Grievance arising from working condition includes
a. bad physical conditions
b. unrealistic targets
c. Poor wages
d. overtime

View Answer:

(Ans: a)

11. Grievance arising from management policy does not include
a. Overtime
b. poor wages
c. Role conflicts
d. Autocratic leadership style

View Answer:

(Ans: d)

12. Grievance arising from management policy includes
a. Poor safety
b. poor machinery
c. Lack of career planning
d. unrealistic targets

View Answer:

(Ans: d)

13. Disparity between skill of worker and job responsibility comes under grievance arising from
a. Working condition
b. Management Policy
c. inter-personal factor
d. None of the above

View Answer:

(Ans: b)

14. Grievance arising from inter-personal factors includes
a. Overtime
b. poor wages
c. Role conflicts
d. Autocratic leadership style

View Answer:

(Ans: d)

15. Grievance arising from inter-personal factors does not includes
a. Autocratic leadership style of superiors
b. Poor relations with seniors
c. unrealistic targets
d. Conflicts with peers and colleagues

16. _____________ means any type of dissatisfaction or discontentment’s arising out of factors related to an employee’s job which he thinks are unfair
a. Role conflict
b. Grievance
c. Industrial unrest
d. Cohesiveness

View Answer:

(Ans: b)

Updated MCQ’s on Separation in HRM 

17. _________means attainment of such age by t he employee as is fixed in the contract or conditions of service as the age on attainment of which he has to leave the employment
a. Superannuation
b. Retirement
c. Premature retirement
d. None of the above

View Answer:

(Ans: c)

18. Which is not a type of retirement
a. forced
b. premature
c. on time
d. compulsory

View Answer:

(Ans: c)

19. _________ means the failure, refusal or inability of an employer to employ an employee
a. Dismissal
b. discharge
c. termination
d. Lay off

View Answer:

(Ans: d)

20. Which of the following doesn’t describe the layoff
a. the relation between the employer and employee does not come to an end
b. it is temporary
c. compensation is paid to employees
d. Muster wont borne the name of the employees

View Answer:

(Ans: d)

HRM MCQ’s with solution

21. ___________ means prohibiting an employee from attending work and to perform normal duties assigned
a. Dismissal
b. discharge
c. Suspension
d. Lay off

View Answer:

(Ans: c)

22. Which of the following statement doesn’t describe suspension
a. Only after proper enquiry
b. only for certain period
c. only when damages occurred
d. motive is to prevent suspended employee from interfering the concerned matter

23. The scope of industrial relations does not include
a. standing orders
b. strikes
c. collective bargaining
d. WPM

View Answer:

(Ans: b)

24. Under ____________ policy of grievance procedure, the aggrieved employee is free to meet the top executives of the organization and get his grievances redressed
a. redressal policy
b. open door
c. step ladder
d. industrial relations

View Answer:

(Ans: b)

25. Under ____________ policy of grievance procedure, the aggrieved employee has to follow a step by step procedure for getting his grievance redressed
a. redressal policy
b. open door
c. step ladder
d. industrial relations

View Answer:

(Ans: c)

Find other MCQ’s in HRM here

Tags:
%d bloggers like this: