Skip to content
Home » Cyber Laws MCQ’s on IT Act 2000

Cyber Laws MCQ’s on IT Act 2000

Government of India is in to making India as Digital India. Use of internet and globalization created a need for regularizing the transactions through digital form. Hence the cyber Law was needed so Information Technology Act 2000 (IT Act) was introduced. Here we have discussed some interesting Cyber Laws MCQ’s on IT Act 2000 . Moreover these cyber Laws MCQ’s on IT Act 2000 is also provided with answers.

These Cyber Laws MCQ’s on IT Act 2000 will really be helpful students preparing for exams, competitive exams, NET/SLET etc. Moreover the given cyber law mcq’s on IT Act 2000 is from detailed sections of Information Technology Act 2000. 

MCQ’s on IT Act 2000

1. The first Draft of Information Technology Act was drafted in the name of

A. IT Act

B. Electronic Communication Act

C. E-Commerce Act

D. E-Commerce Bill

View Answers

Answer : C. E-Commerce Act

2. The draft of IT Act 2000 was first drafted by

A. Ministry of IT of Government of India

B. Ministry of Commerce, Government of India

C. Ministry of Law, Government of India

D. Committee Appointed for this

View Answers

Answer: B. Ministry of Commerce, Government of India

3. The first Draft of IT Act was drafted in the year

A. 1999

B. 1998

C. 1997

D. 2000

View Answers

Answer : B. 1998

4. The Government of India realized the need for introducing a new law and for making suitable amendments to the existing laws to

A. facilitate e-commerce

B. give legal recognition to electronic records

C. Introduce digital signatures.

D. All of the above

5. The principal hurdles which stand in the way of facilitating electronic commerce and electronic governance, are

A. requirements of writing and signature for legal recognition

B. Legal recognition for Digital signature

C. Technological Issues

D. All of the above

View Answers

Answer : A. requirements of writing and signature for legal recognition

MCQ’s on Cyber Laws

6. An appeal against the order of the Cyber Appellant Tribunal is possible

A. In any district court

B. In Higher tribunal

C. only in the High Court

D. Only in Supreme court

View Answers

Answer : C. only in the High Court

7. The IT Act 2000 applies to offences or contraventions committed _____________

A. within and outside India

B. only within India

C. Anywhere in India except J&K

D. through Indian servers

View Answers

Answer : A. within and outside India

8. CCA is appointed by

A. Central Government

B. State Government

C. Ministry of Information Technology

D. A separate board appointed for the same

View Answers

Answer : A. Central Government

9. Any person aggrieved by an order made by Controller or an adjudicating officer under this Act may prefer an appeal to a_________

A. Indian Computer Emergency Response Team

B. Cyber Crime Cell

C. Certifying Authority

D. Cyber Appellate Tribunal

View Answers

Answer : D. Cyber Appellate Tribunal

10. ________ is designated as the national nodal agency in respect of Critical Information Infrastructure Protection under Sec. 70A of the IT Act.

A. Indian Computer Emergency Response Team

B. Cyber Crime Cell

C. National Technical Research Organisation

D. Cyber Appellate Tribunal

View Answers

Answer : C. National Technical Research Organisation

Cyber Law MCQ’s with Answers

11. In India, __________ is the first city to have a Cyber Crime Police Station where one can register a complaint and can get a copy of the First Investigation Report (FIR)

A. Chennai

B. Bangalore

C. Hyderabad

D. Mumbai

View Answers

Answer : B. Bangalore

12. Cyber offenses are the unlawful acts which are carried in a very sophisticated manner in which the computer is

A. tool

B. target

C. both tool and target

D. tool or target or both

View Answers

Answer : C. tool or target or both

13. ________ is when small attacks add up to one major attack that can go undetected due to the nature of this type of cyber crime

A. Data diddling

B. Virus/worms attack

C. Trojan attacks

D. Salami attacks

View Answers

Answer : D. Salami attacks

14. Whoever commits hacking shall be punished with ______

A. imprisonment up to 2 years, or with fine up to 2 lakh, or with both.

B. imprisonment up to 3 years, or with fine up to 2 lakh, or with both.

C. imprisonment up to 3 years, or with fine up to 3 lakh, or with both.

D. imprisonment up to 3 years, or with fine up to 2 lakh

View Answers

Answer : B. imprisonment up to 3 years, or with fine up to 2 lakh, or with both.

MCQ’s on IT Act 2000 with Answers

15. Which of the following attracts punishment different for first instance and different for subsequent instances.

A. Publishing of information which is obscene in electronic form.

B. Hacking with computer system.

C. Penalty for misrepresentation

D. Tampering with the computer source documents

View Answers

Answer : A. Publishing of information which is obscene in electronic form.

16. A transaction in the cyberspace fundamentally involves three parties namely

A. The user, the server host and the internet provider

B. The user, the internet provider and the person with whom the transaction is taking place

C. The user, the server host and the person with whom the transaction is taking place

D. Seller, Buyer and server host

View Answers

Answer : C. The user, the server host and the person with whom the transaction is taking place

17. _________ refers to the jurisdiction of the State to make laws applicable to person and certain circumstances

A. prescriptive jurisdiction

B. jurisdiction to adjudicate

C. jurisdiction to enforce

D. Cyber Jurisdiction

View Answers

Answer : A. prescriptive jurisdiction

18. India follows the principle of the Long Arm Statute to decide in matters of ________________ on an international level

A. prescriptive jurisdiction

B. jurisdiction to adjudicate

C. Personal jurisdiction

D. Cyber Jurisdiction

View Answers

Answer : C. Personal jurisdiction

19. ____________ essentially refers to jurisdiction that a Court has over out-of-state defendant corporations
A. Jurisdiction to enforce

B. Long Arm Statute

C. Cyber Jurisdiction

D. Minimum Contact

View Answers

Answer : B. Long Arm Statute

20. Section 1 of Information Technology Act, the Act is not applicable to the following documents Execution of Negotiable Instrument under Negotiable Instruments Act, 1881, except

A. Bill of Exchange

B. Promissory note

C. Cheque

D. Cheque and promissory note

View Answers

Answer: C. Cheque

Find other MCQ’s related to Information Technology Act here

%d bloggers like this: